Zé dům / Paratelier

Anonim

Zé dům / Paratelier

  • Architekti

    Paratelier

  • Umístění

    Palmela, Portugalsko

  • Architekt v poplatku

    Leonardo Paiella, Mónica Ravazzolo

  • Plocha

    186, 0 m2

  • Projektový rok

    2014

  • Fotografie

    Leonardo Finotti

  • Spolupracovníci

    Hugo Amaro, Ilaria La Corte a Inês Anselmo

  • Plocha pozemku

    90, 63m2

  • Rozpočet

    80 000 eur

  • Více specifikací Méně specifikací

Textový popis poskytnutý architekty. Obývaný již od prehistorického věku kvůli jeho privilegovanému a strategickému umístění, Palmela dnes představuje jako výsledek vlivu různých kultur, které postupně obývaly tuto oblast až dodnes. Přítomnost středověkého hradu na krajině je zřejmá. To se stane duálním vztahem, zvláště v jasných dnech, kdy se z hradu udržuje krajina až do Lisabonu. Vedle této silné historické identity území integruje dvě z nejdůležitějších chráněných oblastí v Portugalsku: přírodní park Arrábida a přírodní rezervace ústí řeky Sado. Historie a krajina se spojují na jednom místě.

Sekce

V srdci této malé vesnice je prázdnota vystavena přítomnosti hradu a okolní krajiny: údolí Barris. Vzniká tak nový objem pevně ukotvený k zemi, který se skládá z betonového monolitu s jednoduchými liniemi, který se vztahuje k obrovské postavě hradu a současně k geometrii kloubových střech okolí. Tato konstrukce nově definuje a uzavírá hranici fasády náměstí Boa Vista a posiluje její strukturu.

Povrchy a materiály odhalují stavební proces budovy (podobně jako samotný zámek), zakládající nejen geometrický vztah k životnímu prostředí, ale i chromatický vztah použitím okrového pigmentu přidaného do betonu (tón přítomný na střechách a fasádách, které vytvořit městskou krajinu Palmela). Dřevěné panely používané pro betonový odlitek otiskují svou strukturu na souvislý povrch vnějších fasád, což jim dodává přirozenou úlevu od borovice. Po vyčištění a hoblování byly tyto desky znovuzískány a znovu použity na vnitřních podlahách, stěnách a nábytku, které vytvářejí stejný metrický rytmus uvnitř i vně domu.

Diagram

Diagram

Prostorová organizace je rozdělena na tři úrovně, rozdělené dřevěným schodištěm. V přízemí je otevřený prostor, který je nižší, než je úroveň silnice, přístupný jako lobby, charakterizovaný přirozeným světlem. V prvním patře se nacházejí více soukromé prostory domu, uspořádané podél terasy umístěné na jedné straně pozemku, které zajišťuje jejich optimální osvětlení a ventilační podmínky. Druhé patro agreguje oblasti určené pro společenský život domu, kde byly otvory navrženy tak, aby zachycovaly různé krajiny, s různými stupnicemi, v různých dnech dne. Ze studijního prostoru místnosti, která stojí před náměstím Boa Vista, je možné sledovat jeho denní pohyby; v poledne otevření jídelny rámuje statický obraz hradu a při západu slunce otevření obývacího pokoje obklopuje rozsáhlé zelené vinice údolí Barris údolí.

Populární Příspěvky

Čtěte Více