Yangzhou Jade Workshop / Ateliér Xuk

Anonim

Yangzhou Jade Workshop / Ateliér Xuk

  • Architekti

    Ateliér Xuk

  • Umístění

    Wantou Land Resources Institute, 783 Qin You Lu, Guangling Qu, Yangzhou Shi, Jiangsu Sheng, Čína, 225006

  • Projektový tým

    Liukenan Zhangxu, Lujun Zengyahan, Chenruizhi Dongxiao

  • Plocha

    6500, 0 ft2

  • Fotografie

    Lv Hengzhong

Textový popis poskytnutý architekty. Umístění projektu: Vesnice Wantou Yangzhou, byla proslulá svou tradicí řezbářství Jade. Místní vláda plánovala přeměnit Wantou na turistické místo představující výrobu a obchod s jade-handicrafts. Projekt sedí u vchodu do staré vesnice, předchozí zaměstnání byla čtyřpatrová vysoká základní škola. S poměrně omezeným rozpočtem chce náš klient renovovat do mixu s otevřenou dílnou a výstavní, komerčními prostory.

Přestože stávající školní budova není z hlediska estetiky a kvality stavby opravdu silná, jeho přímočarý funkcionalizmus, jeho autenticita a jedinečné 80. rysy se nám hluboce dotýkaly a přiměly nás být velkým přínosem. Doufáme, že díky našemu designu budou tyto identity zachovány po zavedení nového programu.

Z pohledu obecného plánování přeměňujeme školní sportovní dvůr na vstupní náměstí, které je definováno továrnou, dvěma stroji vysokou kolejovou budovou na jihu a nově zavedenou chodbou pro připojení dvou budov. Struktura koridoru je téhož modulu jako fasáda továrny a mohla by být považována za rozšíření továrny pro uzavření prostoru.

Na náměstí se představí kamenný bazén, podobný přírodní krajině, kde se shromažďuje nejlepší surovina z nefritu. Tato scéna přivede návštěvníky zpět k dlouhé tradici jaderných těžby a výroby. Všechny déšťové vody z místa se shromažďují do tohoto bazénu, v žádném případě nebudou zelené.

V rámci programu jsme zavedli výstavní a obchodní prostory na přízemí a otevřeli workshop od úrovně 2 do úrovně 4. Jídelní a obytné jednotky se nacházejí v cihlové budově jižně od náměstí, spolu s recepčním programem.

Přesměrovali jsme oběh. Předcházející hlediště školy, které se nachází přímo uprostřed areálu, jsou renovovány jako vstupní hala do dílny. Návštěvníci budou nasměrováni do haly a výstavního prostoru a vedeni k dílně ve 2. patře. Budou opouštět budovu přes východ na severní fasádě továrny.

Podél jižní fasády byly umístěny vnější chodby s předem připravenými betonovými madly, které se používají také na sousedních obytných budovách. Prefabrikované cementové zábradlí jsou masivně využívány v mnoha typologiích staveb od 60. do 80. let v Číně jako náhrada ocelových madel v důsledku nedostatečné sociální produktivitě. Pro nás autenticky nese toto konkrétní období a stala se samotným dědictvím.

Snažili jsme se nejen udržet cementové zábradlí jako funkční prvek fasády, ale vytvořit hierarchii, určitý pořádek z hlediska architektonického jazyka, který může dále zdůraznit ornamentální hodnotu zábradlí z cementu, které návštěvníci mohou zažít. Zavedením vrstvy poloprůhledného skla na přední stranu zábradlí jsme skutečně protlačili cementové zábradlí z konstrukce betonové konstrukce a použili k němu výraz světelnosti. Objem madla je rozpuštěn a zdůrazněn je dvourozměrný "grafický" efekt. tato "lehkost" vytváří velmi zajímavý kontrast k "tíži" vystavené struktury betonové konstrukce. Zavedení skleněné fasády odcizuje cementové zábradlí, projekce madla na skle složila fasádu budovy spolu s betonovou konstrukcí.

Na vstupní úrovni jsme představili více lidskou váhu s obloukovými skleněnými stěnami, které dávají celému jižnímu průčelí v dolní části tlustší stín a homogennější osvětlení vnitřního prostoru. Použili jsme dva druhy skleněných cihel, jeden je jasný, druhý je poloprůhledný. Skleněné cihly jsou uspořádány tak, že pohled zevnitř budovy je omezen, takže zevnitř je odkryt pouze kamenný bazén (namísto dvora). Jaderné kameny, které jsou vystaveny, jsou opět spojeny se surovými kameny, které jsou rozptýleny v kamenném bazénu, když lidé zažijí prostor.

Na severní fasádě jsme použili jako přídavnou vrstvu stávající fasády mřížkový rám GRP (sklo vyztuženého plastu). Tato vrstva poskytovala nejenom dostatečnou ochranu výhřevů výměníků tepla z klimatizačních zařízení, ale rozšířila fasádu o větší měřítko a také silnější gesto na ulici před ní. Materiál GRP je přirozeně nazelenalý a průsvitný jako nefrit, symbol programu, který stavba obsahuje.

Plán místa 2

Populární Příspěvky

Čtěte Více