Wujiachang Mateřská škola / Ateliér Fronti

Anonim

Wujiachang Mateřská škola / Ateliér Fronti

  • Architekti

    Ateliér Fronti

  • Umístění

    Lianhuachi W Rd, GongZhuFen / WanShou Lu, Haidian Qu, Beijing Shi, Čína

  • Vedoucí architekti

    Yun Wang

  • Designový tým

    Rufeng Wang, Guannan Zhao, Keping Ji, Zhengyan Li, Xin Zhao

  • Plocha

    2300, 0 m2

  • Projektový rok

    2016

  • Fotografie

    Xia Zhi, Hao Chen, Yun Wang

Textový popis poskytnutý architekty. Wujiachang projekt mateřských škol, který se nachází v obci Lianxijiayuan na jižní straně Lotus Pond West Road v okrese Haidian, město Peking, je mateřská škola s devíti třídami. Tato mateřská škola je postavena jako podpůrná zařízení pro okolní ekonomicky dostupné bydlení.

1F plán

Když se podíváme dolů na hlavní budovu, rozdělí se na dvě funkčně odlišné sekce východo-západní chodbou. Požadované provozní místnosti, salonky a toaletní prostory pro každou třídu tvoří standardní funkční jednotku. Tři třídy na každém patře jsou doprovázeny dvěma schodišťovými prostory, které jsou lemovány podél směru východ-západ na jižní straně centrální roviny koridoru a na jižní straně budovy se vyvíjejí tytéž funkční roviny až po třetí podlaha.

Vedle výše uvedeného funkčního uspořádání je nejdůležitějším aspektem mateřské školy, že jeho celost je považována za způsob pro prostorové zkušenosti, které mají být poskytovány pro děti.

Proto je bohatý prostorový hrací systém tvořen mateřskou školou prostřednictvím propojení vertikálních dopravních komponent a prostorových zařízení na severní straně. Prostor uvnitř konzolového fyzického objemu nad plošinou je spojen s plošinou prostřednictvím dopravního potrubí v blízkosti severní fasády budovy.

Na východní straně plošiny je vyvýšený fyzický objem, který se rozkládá směrem nahoru od stěny venkovního nádvoří v prvním patře. V tomto prostoru jsou první patro a plošina ve druhém patře spojeny schodištěm vztyčeným podél zdi.

V severovýchodním rohu plošiny se na severní straně připojí vnější schodiště s nádvořím a na vnějším schodišti je umístěno ve středu plošiny v blízkosti chodby na jižní straně, které lze připojit k prvnímu patře koridor.

Dvě hlavní schodiště na jižní straně umožní lidem přístup na plošinu na jižní straně budovy. Aktivní prostor je zakončen skleněným plotem v oblasti trojúhelníkové roviny. V takovém systému existuje široká škála možností pro spojení mezi těmito prostory, což umožňuje každému dítěti cestovat s množstvím možností a nepředvídatelností. Celá stavba se snaží stát se obrovskou "prostorovou hračkou", do níž mohou děti hrát.

Populární Příspěvky

Čtěte Více