Studio Villa Monja / Enforma

Anonim

Studio Villa Monja / Enforma

  • Architekti

    Enforma Studio

  • Umístění

    Černá Hora

  • Designový tým

    Marh Nikola Novakovic & Arch. Radovan Radoman

  • Dodavatel

    Enforma doo

  • Plocha

    340, 0 m2

  • Projektový rok

    2014

  • Fotografie

    Relja Ivanic

Textový popis poskytnutý architekty. Jako svědky přísných pravidel při zachování tradičních budov v zátoce Kotor, což je chráněná oblast Unesco, jsme se rozhodli vyhnout očekávaným řešením a přivést současný přístup k oživení vnitřní architektury starého kamenného domu v obci Ljuta. Toto propojení tradičních principů a moderních potřeb přineslo do budovy nový život, který existuje od 19. století.

Chtěli jsme vytvořit luxusní bydliště ze stávajícího domu a současně dodržovat podmínky ochrany, a to minimálními zásahy do tradičních barokních rysů exteriéru.

Začali jsme mapováním jednotek prostoru, prostředí, jako základ pro vývoj konceptu. Toto zacházení s vnitřním prostorem nám umožnilo přijmout volnější přístup k rekonstrukci domu. Rozdělili jsme vnitřní prostor do tří zón:

Diagram

zóna jedna - místo pro spaní
zóna dvě - centrální galerie
zóna tři - krbová místnost a dětský pokoj

Centrální galerie je tekutinový prostor, který definuje tyto zóny tím, že poskytuje vertikální rozdělení levé a pravé strany budovy a vizuální propojení úrovní. K vytvoření tohoto efektu jsme museli dematerializovat spojení mezi stranami budovy (jak je vidět na obrázku?), Které jsme dosáhli vytvořením mostu a schodiště zhotoveného ze skla a oceli.

Pravá strana budovy je funkčně komplexnější než prostor pro spaní. Skládá se z obývacího pokoje v přízemí, krbu a dětské ložnice. Krbová plocha je spojena skleněným mostem k zbytku prostoru skleněnou dělicí stěnou na stranu. Dvojitá ložnice je lemována dřevěnými prkny a nachází se na samém vrcholu domu, zcela oddělená od ostatních místností. Obývací pokoj a krbová plocha jsou nezávislé prostory a současně jsou otevřené vizuálně spojené části celého domu. Naproti tomu dětský pokoj je navržen jako samostatný domov v domě, který čerpá z inspirace tradičního dětského stromového domu.

Sekce

Hrali jsme s moderními a tradičními prvky a přírodními materiály, abychom těm v domě připravili příležitost užít si stávajícího "ducha" staré kamenné budovy při plnění estetických a funkčních požadavků moderního životního stylu. Tradiční schodiště v přízemí, kování z tvárné litiny a kombinace oceli s kameny a sádrovými stěnami byly pro to klíčové.

Hlavním pojetím bylo představit "materializované" stavby sjednocující prvky kamene, skla, dřeva a oceli.

Populární Příspěvky

Čtěte Více