Veranda parkoviště / Paul de Ruiter Architects

Anonim

Veranda parkoviště / Paul de Ruiter Architects

  • Architekti

    Paul de Ruiter architekti

  • Umístění

    Rotterdam, Nizozemsko

  • Architekt

    Paul de Ruiter

  • Projektový architekt

    Paul de Ruiter

  • Projektový tým

    Michael Noordam, Dieter Blok, Monique Verhoef, Willeke Smit a Sander van Veen

  • Urban Design

    Rudy Uytenhaak Architectenbureau

  • Klient

    Dienst Stadstoezicht Rotterdam & Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam

  • Stavební poradce

    ABT bv, poradci v bouwtechniek

  • Poradce pro instalace

    Halmos bv

  • Poradce pro parkování

    Spark / Twynstra Gudde, poradci a manažeři

  • Řízení budov

    Gemeentewerken Rotterdam

  • Dodavatel

    Dura Vermeer Beton- en Waterbouw bv

  • Plocha

    21000, 0 m2

  • Projektový rok

    2003

Textový popis poskytnutý architekty. Pro řešení problémů s parkováním v pásmu Veranda poblíž stadionu Feyenoord v Rotterdamu byl Paul de Ruiter pověřen City Rotterdam Development Corporation (OBR) a Rotterdam City Supervision (STZ), aby navrhli vícepodlažní parkoviště s vysoce kvalitní architektonický charakter, který by vyhovoval městské architektonické vizi architekta Rudy Uytenhaakové. Na parkovišti bylo k dispozici 650 vozů, stejně jako prostor pro obchody a místa k jídlu a pití v úseku budovy na úrovni ulice.

Paul de Ruiter využil příležitosti této komise ke zlepšení image vícepodlažních parkovišť. Navrhl budovu, která má nejen atraktivní exteriér, ale i interiér, který je příjemným místem, kde se můžeme dovědět. Namísto vozů jsou lidé ústředním tématem designu.

VELANDA MULTI-STOREY CAR PARK

Vzhledem k tomu, že rozměry stavebního pozemku a výšky budovy byly v územním plánu přísně specifikovány, návrhářský tým, který Paul de Ruiter vytvořil zejména pro tento projekt, rozhodl, že značnou část parkovacích míst nalezne v podzemí. Veranda parkoviště je nyní organizováno kolem prázdnin devíti úrovní: čtyři úrovně parkování pod zemí a čtyři úrovně parkování nad zemí. V přízemí se nacházejí obchody a místa k jídlu a pití.

Půdorys budovy parkoviště je lichoběžníkového tvaru se zaoblenými rohy a nadstavba je posunuta pod úhlem k podkladu. Výsledkem je pocit souvislého kruhového pohybu vytvářený nahoru a dolů kolem velké volné plochy uprostřed budovy.

SIMPLICITA A ÚČINNOST

Rozložení parkoviště je jednoduché a výkonné. Ze skloněných dráh uprostřed trapézového půdorysu se automobily pohybují ve spirále směrem nahoru nebo dolů kolem středu. Parkovací místo je uspořádáno jak podél vnějších stěn, tak i vedle centrální volné plochy a šikmé dráhy. Spolu s pomalou, rovnou vzestupnou nebo sestupnou cestou, kterou přirozeně hledáte při hledání parkovacího místa, je také rychlá kruhová cesta pro opuštění čtyř parkovacích úrovní nad zemí. Parkovací úrovně jsou přístupné chodcům prostřednictvím skleněného panoramatického výtahu, který vystupuje z prázdného prostoru v centrální volné prostranství.

DENNÍ SVĚTLO

Hlavním úkolem centrální volné plochy o rozměrech 16 x 22 metrů je umožnit více světla a vzduchu proniknout do parkoviště, zlepšit atmosféru podzemních podlaží a zajistit, aby nebyly horší než úrovně nad zemí. Průnik světla je zesílen bílými stropy, podlahami, stěnami a pilíři prázdného prostoru a lehkým uměleckým dílem, které je do něj zabudováno. Dokonce i v podzemí mohou návštěvníci nalézt své postoje, protože mohou vidět oblohu a udržet si spojení s vnějším světem. Umístění kruhových cest vedoucích nahoru a dolů kolem centrální volné plochy znamená, že návštěvníci mohou vždy vidět, kde jsou auta a lidé.

Ve čtyřech výfukových trubicích jsou umístěny zpětné ventilátory, které zajišťují, že znečištěný vzduch z automobilů je vytažen z budovy. Pokud dojde k požáru, stroje se převrátí a vyfouknou velké množství vzduchu na úroveň -4 parkoviště, takže požár je vyloučen, aby se tak promluvil, přes prázdnotu.

FASÁDNÍ TECHNOLOGIE

Aby se vytvořil dynamický a současně jasný obraz, který měl Paul de Ruiter na mysli - a to jak zevnitř, tak zevnitř - byla věnována velká pozornost detailům a materiálům fasády. Fasáda vícepodlažního parkoviště Veranda se skládá z vodorovných pásů z hliníku střídajících se s malými proužky zrcadlového skla. Aby Paul de Ruiter spojil plastičnost a průhlednost na fasádě, vyvinul sám sebe perforované a složené (hluboké) hliníkové panely. Profil perforace a sklápění byl testován v mnoha zkušebních panelech pro dosažení požadovaného výsledku. Sklo a hliníkové panely jsou obsaženy v extrudovaných hliníkových profilech, které byly speciálně navrženy pro tento projekt. Zevnitř fasáda funguje jako difúzní obrazovka, která připouští denní světlo a rozděluje pohled na vnější svět. Ve večerních hodinách fasáda umožňuje umělé osvětlení a budova svítí jako masivní lucerna.

OČE PRO DETAIL

Kromě prostorného a funkčního designu se jedná o detaily, které umožňují identifikovat vícepodlažní parkoviště Veranda. Aby bylo zajištěno, že posun v horních úrovních fasády se stal hladkým, nepřerušovaným vzorem tratí, musel návrhář a konstruktér pracovat s velkou přesností. Tam, kde se setkávají rovná, zakřivená a diagonální čára, nesmí být vidět žádné náhlé přechody a přesnost byla také požadována u kulatých rohů zakřiveného skla. Proto byly všechny skleněné desky pro fasádní úseky měřeny a ty byly pak sestaveny jako skládačka na staveništi. Slunce se odráží stříbrně šedými zrcadlovými skleněnými proužky, které přerušují hliníkovou fasádu. Toto vytváří pestrý vzhled a vyjadřuje stavbu.

Konkrétní fasádní konstrukce vícepodlažního parkoviště Veranda vyústila v abstraktní, dynamickou fasádu, která dává budově elegantní vzhled se zaoblenými rohy a rotacemi.

PREDBĚŽNÝ VÝZKUM

Před obdržením zakázky na návrh vícepodlažního parkoviště Veranda provedl Paul de Ruiter analýzu parkovišť. Vykonal měření a analyzoval silné a slabé stránky různých návrhů. Jeho závěr byl, že mnoho parkovišť je nepřátelské. Například v podzemních parkovištích je často málo denního světla, přestože denní světlo pomáhá nesmírně při poskytování orientace a pocitu bezpečnosti. Denní světlo může být použito k označování východů a vytváření spojení mezi úrovněmi podzemních parkovišť a vnějším světem. Kromě toho není vždy dostatek místa, což snižuje kvalitu parkoviště. V průběhu let se lidé a automobily zvětšily a počet starších lidí, kteří potřebují více prostoru k pohybu, se zvýšil. Poznatky Pavla de Ruitera ho inspirovaly, aby věnoval zvláštní pozornost jasnému směrování, parkovacím místům dostatečné velikosti a snadnému parkování a dostupnosti denního světla a pocitu kontaktu s vnějším světem.

INTERAKCE

Architekt, který navrhuje vícepodlažní parkoviště, musí pochopit širokou škálu disciplín, jako je stavební inženýrství a interiérový design. Úkolem je vytvořit architektonický design z interakce mezi těmito disciplínami, částečně s cílem intenzivního sdílení znalostí s odborníky. V této komisi se Paul de Ruiter rozhodl intenzivně pracovat s geotechnickými a konstrukčními inženýry budov poradenství ABT a dodavatele Dura Vermeer od počátku. To vedlo k efektivnímu přístupu, geniálním řešením a použití různých inovativních technik. Integrovaný přístup k návrhu byl jedním z důvodů, proč bylo možné dokončit vícepodlažní parkoviště Veranda v rámci časového harmonogramu a stanoveného rozpočtu, i přes velmi krátkou dobu návrhu.

NEPOUŽITÁ KONSTRUKČNÍ METODA

Pro výstavbu podzemních parkovacích ploch byla použita neobvyklá konstrukční metoda; metoda stěn-střechy. Tato metoda nezačíná standardním hloubkovým výkopem, kde je konstrukce vybudována ze základny, ale obrátila konstrukční postup. Výkopy se nejprve odehrávají do hloubky první úrovně parkování a zde se položí první podlaha suterénu. Tato podlaha slouží k podepření základových vrstev na všech stranách. Poté se země pod podlahou vykuluje a následně se položí podlaha, postupuje krok za krokem směrem dolů. Odstranění půdy probíhá skrze otvor v podlažích, prázdnotu.

Populární Příspěvky

Čtěte Více