Benátské bienále 2012: architektura Dolomiti Pavilion

Anonim

Benátské bienále 2012: architektura Dolomiti Pavilion

S laskavým svolením Dolomiti Architetture

Ačkoli je město považováno za místo setkání a výměn, mnoho městských center je přeplněných automobily a parkovišti. Tento jev vytvořil řadu "ne-míst", které si od obyvatel města vyžádaly "společné prostory". Omezený prostor, který není větší než typické parkovací místo, architektonický Dolomitský pavilon odráží téma "společného pozemku" Davida Chipperfielda a zkoumá způsoby využití těchto společných prostorů, které v současné době zaujímají parkovací místa. Tento dřevěný pavilon reinterprets a reintroduces "larin" - tradiční prostor ve venkovských domcích v Belluno, kde se rodina setká s jídlem, pitím a sdílením příběhů - ve snaze vytvořit intimní prostor uvnitř města, který nabízí útěk a příležitost pro interakci mezi obyvateli města. S tímto pavilonem zkoumá Dolomiti Architetture možnosti "nového života bez automobilů" v centru města, který také odráží jejich hodnoty udržitelnosti životního prostředí pomocí technik rozložitelnosti, metod recyklace a obnovitelných surovin.

Architektonický pavilon Dolomiti je v současné době obýván městskými obyvateli Belluno v Itálii. Pokračujte v čtení popisu architektů.

Společná země

Myšlenka tohoto projektu vznikla z tématu 13. mezinárodní výstavy architektury v Benátkách, kterou režíroval David Chipperfield, společný základ, který lze interpretovat několika způsoby. Pokud je na jedné straně "společná půda" základ technických a netechnických znalostí spolupracovníků, které architekt používá, na druhé straně je třeba je doslovně interpretovat jako společný základ měst, kde architektura musí silně přispět k "Definice městského kontextu, v němž žije komunita". Proto jsou prostory města ty, kde architektura může v nejlepším případě vyjádřit svůj sociální obsah a může "čelit společným starostem, vlivům a záměrům".

Náš záměr vytvořit Pavilon Architettura Dolomiti vychází z reflexe Chipperfielda. Pět návrhářů se setkalo, aby mluvilo o architektuře, pochopilo, jaké jsou problémy města, dávají interpretaci horské architektury, zvolí téma pro zlepšení městských prostor: to je základ našeho díla. Na každém zasedání se projekt začal formovat a vyvíjel, a také multidisciplinární síť spolupracovníků, o kterých Chipperfield odkazuje, se začala vyvíjet a rozšiřovat, je to síť znalostí, která je nezbytná pro materiální budování pavilonu.

Místo na slunci

S laskavým svolením Dolomiti Architetture

Město je místem setkání a výměn, lidská složka je součástí esence tohoto místa, je to veřejně přístupné místo par excellence. Nicméně některá centra města jsou stále více nasýta- nými automobily a parkovišti, které jsou vlastně ne-místa, představující veřejné prostory, společný základ převzatý z životních funkcí města i v oblastech, které by měly být zachovány pro zlepšení veřejného pocty: slunné oblastí, starých městských center atd.

Naše úvahy o městské společné půdě jsou založeny na malém prostoru: 2, 5 × 5 metrů je standardní velikost parkovacího místa a to je minimální prostor, který lze vrátit městu a jeho obyvatelům. Pavilon, který předkládáme, je jen jednou z mnoha možností, které nabízí tento prostor, a jeho cílem je ukázat, jak málo metrů čtverečních stačí na vybudování prostoru, který si mohou všichni občané užívat. Ale je to také náš společný důvod pro úvahy, které najdete níže.

Rozhněvaná hora

S laskavým svolením Dolomiti Architetture

Volba předmětu není náhodná, není to banální estetická cvičení. Prostor, který má být dán zpět do města, musí žít, a volba tvarů je spojena s místem setkávání, které jsou typické pro kulturní stavbu Dolomit. Z tohoto pohledu je pavilon reinterpretací a reintrodukce do městské oblasti "larin", typické místo venkovských domů v oblasti Belluno, kde se rodina setkala s diskusí, jídlem, vyprávěním příběhů a rozhovorem. Pozvání, které nabízí pavilon, je tedy jasné: lidé znovu získají prostor, který býval zakázaný a přeměnil ho na místo setkání.

Současně je pavilon také "intímnějším" místem se sedadly, které jsou reinterpretací lezeckého salonku Le Corbusier, vyrobeného jedním z nejstarších stavebních materiálů: dřevo. Jejich vlnité tvary připomínají profil hor, a jsou pozvánkou k sedění, zapomenout na každodenní chaos a přestat myslet na okamžik. Celkově je pavilon architektonickým zážitkem.

Také vnější část pavilonu je spojena s horami a jeho hřiště připomíná profil dolomitských vrcholků. Výběr dřeva jako stavebního materiálu je způsoben různými faktory: jeho vazbou na místní stavební tradici, jeho vysokou přítomností na území Belluno a také jeho potenciálem v udržitelnosti životního prostředí horského stavebnictví. Stavební systém je jednoduchý a levný: pavilon může být postaven s prací několika lidí.

Architettura Dolomiti Pavilion není rekonstrukcí alpské architektury ve městě, není to oživení stereotypů horských staveb: často vysoké vrcholy, zelené louky a typické chatrče přeměňují horskou architekturu na bukolické místo, které se podobá pohlednici, místo kde může modernita vypadat jako cizí prvek, který ohrožuje neměnnou rovnováhu. Cílem pavilonu je uvažovat o těchto prvcích ao tom, jak se mohou zbavit určitého štítku a stát se neobvyklými místy, stále udržovat vazbu s územím, kde jsou, as časem a technologií doby, kdy jsou postaveny v.

Pavilon je odrazem horské architektury a jak ji interpretují návrháři a klienti, ale i ti, kteří do hory zaujmou vášnivost a ti, kteří tam žijí. Je to také architektura, která patří do konkrétního městského kontextu, "není to ojedinělá událost" a kladou otázky týkající se zlepšení města: jak lze využívat společné prostory obsazené parkovacími místy? Jak mohou mít nový život bez automobilů, kteří převzali centrum rozhodně? Je to podnět pro každého, je to odpočinek, přestávka ve zuřivém každodenním životě, který se zastaví a přemýšlí.

Strom ve městě

S laskavým svolením Dolomiti Architetture

Projekt sleduje zásady environmentální udržitelnosti, jako je demontáž, recyklace a využívání obnovitelných surovin.

Od roku 1850 dochází v Alpách k pokrytí lesů o 30% a pouze v provincii Belluno dosahuje až 50% celého území. Přes velké množství dřeva, které máme k dispozici, jsou alpské lesy v současné době nedostatečně využívány ve srovnání s jejich potenciálem. V průběhu let bylo nakupování kulatého dřeva ze severní Evropy a Ruska upřednostňováno před zahájením vážného národního lesnického programu. Náklady na dopravu a případné vytváření místní přidané hodnoty v sektoru zpochybňují tento přístup a povzbuzují novou pozornost místních zdrojů.

Kromě toho, že umožňuje značný pokles pracovní doby, odpadu a odpadu ze skládky, volba dřeva jako stavebního materiálu umožňuje uzavření cyklu s neutrální bilancí CO2. Je třeba poznamenat, že v sektoru dřeva se stále více věnuje pozornost stavebnímu materiálu s upřednostněním malých a středních polotovarů, protože se používají hlavně mladé rostliny, protože rostou rychleji a tím se zvyšuje výnos lesnické výroby . Bohužel to šlo ruku v ruce s vývojem lamelového dřeva, které, i když dává vynikající výsledky mechanické odolnosti, používá mnoho umělých lepidel, jako je formaldehyd, které dělají lamelové dřevo do zvláštního odpadu a vylučuje možnost použití jako hořlavý materiál.

Náš projekt navrhuje návrat k suchým montážním systémům středně velkých prvků (5 cm think boards) inspirovaných zkušenostmi Frei Otto, švýcarských mostů a programu Helsinki Wood. Tento druh stavebního systému vykazuje dobré mechanické odolnosti, je snadné jej realizovat a ještě důležitější je, že prvky, které jsou poškozeny časem chodu, lze vyměnit.

Architekti: Dolomiti Architetture Umístění: Belluno, Itálie Projektový tým: Massimiliano Dell'Olivo, Anna De Salvador, Simone Osta, Sabrina Pasquali, Fabian Testor Projekt Rok: 2012 Fotografování: Sergio Casagrande

S laskavým svolením Dolomiti Architetture

Struktura: Daniele Tissi Osvětlení: Patrick Ganz Antifire: Alessandro Aggio Grafika: Gabriele Riva Video: Maximiliaan Tropea Překlady: Laura Rossa Technické partneři: Arredamenti Centeleghe, Mavima, Segheria Casera Corrado, Rothoblaas, Cuprum elettromeccanica, Luceteam, Colorificio Paulin, Polypiù, Cassa Rurale Val di Fassa e Agordino, Valpiave Assicuratrice, Facchin srl, SICI srl, Edilferro, Da Rold Giuseppe Imbiancature edili, Edilcommercio, Amonn, Italcarta, Marmi Tolotti

Plocha: 10m2 Výška: 4m Objem: 40m3

Populární Příspěvky

Čtěte Více