Benátské bienále 2012: pavilon Katalánština a Baleárské ostrovy

Anonim

Benátské bienále 2012: pavilon Katalánština a Baleárské ostrovy

Restaurování továrny Can Ribas / Jaime J. Ferrer Forés; © José Hevia

Letošní bienále v Benátkách zahájí 29. srpna a proběhne do 25. listopadu a Institut Ramon Llull poprvé představí výstavu věnovanou katalánské a baleárské architektuře s názvem "Vogadors", v níž se představí devět projektů od devíti různých architektů, které ztělesňují současných a avantgardních děl z regionů. Výstava je inspirována Středozemním mořem, který je hlavním geografickým prvkem regionů a slovy Jorge Oteizy: "Ten, kdo se snaží vytvářet něco nového, dělá to tak jako veslař, pohybující se dopředu, ale zpátky-paddling, hledá se za jemu, směrem k minulosti, k tomu, co existuje, aby bylo možné znovu objevit její základy. "

Následujte nás po přestávce, abyste viděli projekty, které mají být vystaveny na výstavě.

Cílem shromážděných prací výstavy je ukázat, že architektura není lineární produkcí: "není to jen automatická reakce na situaci ekonomické krize". Je to kulturní a estetický výraz založený na intelektuální, technické a společenské tradici. Získává dynamiku z minulosti k propojení a řešení řešení současných problémů. Projekty vybrané pro tuto výstavu jsou výrazem "střízlivé" architektury. Jednoduché materiály, intelektuální a technické sofistikování, silné sociální, etické a kulturní složky a tradiční hodnoty se rozvíjejí do architektury, která nalézá pokračování mezi generacemi a může se stát nadčasovou.

Pokyny, kterými byly tyto projekty vybrány, byly:

  • Místo a význam: architektura, která je inspirována místními hodnotami a která úzce souvisí s jejím místem.
  • Etika a blízkost: Architektura se vyvíjela ve spolupráci s obyvateli s cílem přizpůsobení a komfortu.
  • Propustná významnost: Architektura, která je stavbou, používá materiály, které jsou přirozené a zásadní pro budování.
  • Výzkum a kritika: Architektura, která vyjadřuje schopnost experimentovat a inovovat, se zaměřuje na vztah mezi materiálem a lidmi bez zprostředkovatelů.
  • Podstata a tradice: Architektura, která zdůrazňuje ekonomiku a zdroje a projevuje zdrženlivost ve formálních přístupech k zdůraznění zkušeností, materiálu a tradice.

Kolážový dům | Bosch.Capdeferro Arquitectures

Kolážový dům / Bosch. Capdeferro Arquitectures; © José Hevia

"Collage House" je rekonstrukcí staré budovy vložené mezi dvě další struktury. Při respektování starých materiálů za účelem vyjádření času, "pracovat velmi pečlivě a ne vymazat předchozí skladby", architekti zpracovali stávající materiály na nové prvky. Parapety na vnějším schodišti, kamenné stěny interiéru a rolety jsou nové části architektury složené ze staré stavební struktury. Pojem "koláž" se vděčí za opotřebení a opětovné využití materiálů v domě, zvedání esencí starých a přivádění do nového zážitku.

Dům v Bunyola | Francisco Cifuentes

Dům v Bunyola / Francisco Cifuentes; © José Hevia

Dům v Bunyola věnuje velkou pozornost použití jednoduchých materiálů, které přímo souvisejí s místem. Materiály, které se nacházejí na zemi nebo se týkají typografie, jsou skromné ​​a nezbytné: tepelné cihly, cementové trámy a borovice. Umístil tak, aby se vztahoval jak na geografické, tak i na společenské prvky v jeho blízkosti: město a údolí Bunyola a kamenné zdi a podložní skála. Dvě svazky, každá zřetelně charakterizovaná a užívána, jsou definovány vnějšími otvory a způsobem, jakým se protínají.

Mateřská škola v Pratdipu Núria Salvadó a David Tapias

Mateřská škola v Pratdip / Núria Salvadó a David Tapias; © José Hevia

Školka v Pratdipu se nachází na okraji vesnice, která má tradici spontánní, samostatné architektury, která využívá materiály z okolí: vápenec, železo a keramiku. Tento projekt připomíná tuto tradici a vytváří dialog mezi okolím, typografií a místem. Na podporu těchto programů slouží betonová stěna, která sleduje topografii místa. To dává školku otevřené nádvoří, které je chráněno před větrem a je otevřené slunci.

Domov pro tři sestry v Bullas | Blancafort Reus Arquitectura

Domov pro tři sestry v Bullas / Blancafort Reus Arquitectura; © David Frutos

Tento domov je navržen s ohledem na potřeby svých obyvatel: dům integrovaný s krajinou a tradicemi oblasti, respektující životní prostředí a plný zákoutí pro radost z bukolického života. Domov je navržen tak, aby každá sestra měla vlastní jednotku, čímž poskytovala soukromí pro své jednotlivé rodiny a zároveň udržovala pocit intimity uvnitř rodiny. Tři domy jsou spojeny na společné zahradě, olivovém háji a terase. Materiály a techniky pro stavbu tohoto domu byly jednoduché a vyvíjely se z okolí. Použití dlaždic a barev v interiéru přináší pohodlí do stavebních materiálů, které jsou jednoduché a skromné.

La Seca, Restaurování barcelonské mincovny jako kulturního centra magie | Meritxell Inaraja

La Seca / Meritxell Inaraja; © Wenzel

Restaurování barcelonského mincovny a kulturního centra závisí na nutnosti integrovat historické prvky a touhu zachovat dědictví projektu při přizpůsobení budovy pro budoucí využití. Budova se nachází mezi stranickými zdmi s přízemím a dvěma horními patry obklopujícími centrální nádvoří nebo terasu a datuje se do poloviny 17. století, i když si zachovává některé středověké stavby. Hlavními prvky a formálními charakteristikami budovy jsou restaurování. Objevují se nové prvky, jako je nové schodiště, prázdný prostor, který překrývá celou výšku budovy a most, který spojuje dvě křídla budovy ve druhém patře.

Can Ribas, Restaurování továrny Can Ribas v Palmě | Jaime J. Ferrer Forés

Textilní továrna Can Ribas byla v plném rozsahu obnovena jako součást katalyzátoru obnovy měst v této oblasti Palmy. Část obnovy zahrnovala odstranění prvků, které byly přidány v průběhu let, které zmatené jasnosti původního designu továrny. Obnovená továrna je určena pro kolektivní použití, což dává pocit přežití městských prvků uvnitř města, které jsou přizpůsobeny pro práci v nových kontextech as novým využitím.

Plavecký bazén, šatny a sportovní centrum v Tortose | Arquitecturia

Sportovní centrum v Tortose / Arquitecturia; © Pedo Pegenaute

Sportovní centrum v Tortose se nachází mezi Canal de l'Ebre a Barranc de la Vall Cervera. Cílem bylo poskytnout přístup do bazénů v centru, odstraněno z cesty s výhledem na kanál. Centrum je zpoplatněno z cesty, což umožňuje, aby se jednalo o otevřenou plochu pro venkovní aktivity. Stěny kolem objektu vytvářejí dutý prostor, který spojuje hranice interiéru a exteriéru. Kov a kámen jsou hlavními materiály a jejich vzorování vytváří opakování, které spojuje všechny prvky zařízení společně.

Rozšíření IES Josep Sureda i Blanes v Palmě | SMS arquitectos

Rozšíření IES Josef Sureda / SMS arquitectos; © José Hevia

Tento projekt rozšíření IES, střední školy v Palmě, je inspirován touhou snížit svou ekologickou stopu a dát budově kontext mimo svou polohu. K dosažení tohoto cíle si architekti vybrali z materiálů, které jsou na ostrově snadno dostupné - ty, které vyrábí prefabrikovaný betonářský průmysl. Úkolem bylo prozkoumat vizuální možnosti omezeného dostupného materiálu. Rozšíření střední školy je doslovným pokračováním školy. Využívá stávající strukturu k rozšíření nové podlahy, která jako prostor může mít alternativní využití, než původně plánovaná expanze.

Škola umění a designu v Amposta David Sebastian a Gerard Puig

Škola umění a designu v Amposta / David Sebastian a Gerard Puig; © Adrià Goula

Škola umění a designu požadovala dvě budovy, z nichž každá měla velmi odlišné programy pracující ve dvou různých měřítcích. První byla školící zařízení pro školu, zatímco druhá byla spravedlivým pavilonem, který by na místě nahradil stávající budovu. Místa pro tyto dvě budovy jsou přilehlá, oddělené silnicí. Místo navrhování dvou budov byly koncipovány jako kombinovaný celek. První fáze byla konstrukce výukové budovy s víceúčelovým pokojem. Druhá fáze, veletržní pavilon, je ve fázi plánování a bude začleněna do učebního zařízení. Sekční typografie této budovy udržuje otevřený systém namísto dokončeného architektonického díla. To mu umožňuje přizpůsobit se různým způsobům využití odlišnými programy.

Populární Příspěvky

Čtěte Více