Dopravní centrum / RYSY Architekci Rafał Sieraczyński

Anonim

Dopravní centrum / RYSY Architekci Rafał Sieraczyński

  • Architekti

    RYSY Architekci Rafał Sieraczyński

  • Umístění

    29 Listopada, 86-050 Solec Kujawski, Polsko

  • Architekti v poplatku

    Rafał Sieraczyński, Sebastian Bocian, Aleksandra Laprus, Aleksandra Kosmala - Czarnecká,

  • Plocha

    1136, 6 m2

  • Projektový rok

    2016

  • Fotografie

    Piotr Krajewski

  • Výrobci

  • Klient

    Gmina Solec Kujawski

  • Strukturální design

    Jan Kostorz, Michał Piasecki, Paweł Olczak, Norbert Kalinowski, Wioletta Sergiel, Jarosław Wierzbicki, Leszek Stalęga

  • Sanitární systémy

    Aneta Żyluk, Tomáš Liszka

  • Elektrické systémy

    Elektrické systémy

  • Hlavní dodavatel

    E-Bud Przemysłówka

  • Více specifikací Méně specifikací

Textový popis poskytnutý architekty. Přepravní uzel v Solec Kujawski, dokončený v červnu 2016, je součástí města BiT - moderní vysokorychlostní železniční síť spojující dvě hlavní města Kujawsko-Pomorskijského regionu v Polsku: Bydhošť a Toruń. Rozbočovač se nachází víceméně ve středu vzdálenosti mezi dvěma městy, byl poslední etapou výstavby sítě "BiT City".

Návrh navržený RYSY Architekci byl určen existující krajinou. Předtím, než začaly práce, byla na vrcholu malého kopce stará železniční platforma, nezastavěná zeleň a nesoudržné městské prostředí se starou budovou nádraží od počátku 20. století a komerční pavilon s vícečlennými bloky od sedmdesátých a osmdesátých let.

Hlavní myšlenkou projektu bylo pokrytí místa a jeho funkcí (autobusová stanice, železniční nástupiště, servisní místo pro cestující) pod jednou střechou. Dále byl svah tras přeměněn na amfiteátr, veřejný prostor se zelení a sedadly, který dává atraktivní výšku viděnou z náměstí umístěného v přední části náboje. Jízdní kola a veřejná toaleta byla ukryta v přestávce na svahu s přístupem z autobusové stanice a vlakové nástupiště.

Přepravní uzel v Solec Kujawski díky své jednoduché a lehké formě nepřebíhá město. Je vhodný pro rozvoj oblasti, protože ji nepřevládá. Díky nové úpravě svahu, adaptaci na využívání cestujících, díky uspořádání zeleně a jasné podobě všech komplexů se rozbočovač de facto změnil na městské náměstí, veřejný prostor nejen přátelský cestujícím ale i kolemjdoucí.

Populární Příspěvky

Čtěte Více