Červená linka / BIG

Anonim

Červená linka / BIG

S laskavým svolením BIG

Pozvaná soutěž o design vyzývá k vytvoření silného architektonického územního plánu zahrnujícího obytný, komerční a kulturní program, který vytvoří novou městskou oblast kolem stávajícího sportovního stadionu Ratina v jednom z nejrychleji se rozvíjejících regionů ve Finsku. BIG je vybrán jako vítěz soutěže finských vývojářů Rakennustomisto Pohjola & YH-Länsi, mezi návrhy švédských Wingårdhs, německých Behnisch Partnerů a finských JKMM.

BIGův návrh, Červená linka, se snaží odhalit městský potenciál pozemku o rozloze 50 000 m2 na poloostrově Ratinanniemi, který slouží jako důležitá souvislost mezi centrem města Tampere a přírodou Eteläpuisto Parku. Projekt BIG zahrnuje a staví na stávajících vlastnostech lokality, která je přirozeně rozdělena do tří odlišných zón, z nichž každá má jedinečný charakter. Více obrázků a popis architektury po přestávce.

"Výzvou vývoje jedinečné destinace jako polostrov Ratinanniemi je vyhnout se privatizaci a domestikaci veřejného prostoru. Navrhujeme projekt definovaný lineárním veřejným prostorem, který společně s červenou čárou spojuje tři odlišné městské oblasti. Vyzývá veřejný život podél nové vodní promenády, přivádí ji na střešní turistickou cestu, aby se těšil z pohledu na Tampere a do tribunů nového vylepšeného stadionu. Trojrozměrný veřejný prostor injektuje sporty do města a městský život na stadion v Tampere ", Bjarke Ingels, zakládající partner, BIG.

S laskavým svolením BIG

Tyto tři oblasti jsou koncipovány jako různé architektonické typologie zaměřené na potenciál každého místa. Zóna severně od Ratinského stadionu má potenciál stát se novou městskou panoramou města Tampere, která je viditelná z centra města. BIG navrhuje miniaturní panorama bodových domů postavených na sloupech ve vodě, která se mění ve výšce. Domy jsou naprogramovány kancelářemi, komerčními a kulturními prostory v přízemí, které podporují veřejný život podél nábřeží, zatímco soukromé rezidence se střešními zahradami a nádhernými výhledy zaujímají vyšší úrovně.

Druhá oblast, na špičce poloostrova, zahrnuje městský obvodový blok, který obklopuje zelené nádvoří a je deformován, aby sledoval přirozenou topografii umožňující pohled ze všech bytových jednotek. Budova se dotýká země na obou koncích, což umožňuje lidem přístup ke střeše budovy s veřejně přístupnou turistickou trasou. Malé zóny podél trasy vás zve na přestávku na cestě nahoru, lehkým tréninkem nebo na možnost vychutnat si nádherný výhled na město.

S laskavým svolením BIG

Na ulici Tampereen Valtatie se nová budova s ​​obchody, kancelářemi a kulturou zdvojnásobí jako stoupající divadelní stání, čímž vzniká hybridní budova, která dýchá život na stadion. Fasády jsou oblečeny v horizontálních žaluzích, které filtrují slunce směrem na jih a stanou se stupňovitými diváky na severní straně.

"Horská turistická trasa podporuje neformální aktivity v městském prostoru a symbolizuje transformaci oblasti z monofunkční a formalizované sportovní budovy na stadion skutečně integrovaný do městského prostředí." Andreas Klok Pedersen, Partner-in-Charge, VELKÝ.

S laskavým svolením BIG

Lineární veřejný prostor, červená čára, prochází třemi novými vývojovými trendy a spojí je s okolními čtvrtěmi. Červená čára změní tvar a funkci v celé oblasti - od promenády s přístavními lázněmi a saunami podél miniaturního panoramatu po veřejnou turistickou cestu, která dosáhla vrcholu obvodového bloku a nakonec skončí jako běžecká dráha podél budovy stadionu.

Architekti: BIG Místo: Tampere, Finsko Zodpovědní spolupracovníci : Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen Vedoucí projektu: Søren Martinussen Tým: David Tao, Jesper Victor Henriksson, Lucian Racovitan, Taylor McNally-Anderson Klient: Rakennustomisto Pohjola Oy & YH-Länsi Oy : 65.550 m² Obrázky: s laskavým svolením BIG

diagram

Populární Příspěvky

Čtěte Více