Muzeum požáru v Żory / OVO Grabczewscy Architekci

Anonim

Muzeum požáru v Żory / OVO Grabczewscy Architekci

  • Architekti

    OVO Grabczewscy Architekci

  • Umístění

    Zory, Polsko

  • Architekti v poplatku

    Barbara Grabczewska, Oskar Grabczewski

  • Plocha

    642, 0 m²

  • Projektový rok

    2015

  • Fotografie

    Tomáš Zakrzewski / archifolio

  • Projektový tým

    Beata Kosoková, Marta Musiał, Agnieszka Krzysztonek, Martyna Wojtuszek

  • Více specifikací Méně specifikací

Textový popis poskytnutý architekty. Příběh Muzea ohně začal, když jsme byli požádáni, aby navrhli výstavní pavilon, který by měl propagovat město Żory a předvést své nabídky nově příchozím, turistům, partnerům i investorům.

Pavilon měl být umístěn s vyvýšeností na exponovaném místě v blízkosti hlavní přístupové komunikace do města. Spiknutí mělo spoustu nevýhod, zejména velkou část podzemní infrastruktury, která zanechala jen velmi zvláštní, nepravidelně tvarovaný pozemek, na němž se staví.

Už dlouho jsme nebyli schopni přijít s rozumným řešením. Začali jsme studovat znovu a znovu. Hledali jsme klíčový faktor, který by měl definovat design - hlavní myšlenku.

Název města Żory znamená "oheň", "spálený", "plameny". V 12. století, kdy byla založena Żory, byl les spálený, aby vytvořil volný prostor pro nové město. Tato tradice je stále naživu - v létě je Festival ohně a logo města je malým plamenem.

Pro nás bylo zřejmé, že budova by měla vypadat jako oheň. Podivný tvar na spiknutí náhle začal připomínat taneční plameny. Nápad začal krystalizovat.

Budova se skládá ze tří samostatných stěn, které "vzájemně" plavat. Jejich složení a tvary pokryté měděnými deskami připomínají tančící plameny. Prostory mezi stěnami jsou plně glazované a tvoří vchody do pavilonu. Stěny jsou zhotoveny z architektonického betonu, na vnější straně pokryty mědí a nedotčeny uvnitř. Podlaha je dlážděna černým kamenem a pokračuje k venkovním prvkům.

Během výstavby, kdy byla země vykopána, přišel náš klient s nápadem využít podzemní prostor a umístit tam velkou výstavní halu. Tak jsme přišli s myšlenkou, že se celá budova stane Muzeem ohně.

Nakonec budova má tři vchody. K dispozici je multifunkční sál a recepce / informace v přízemí a expozice v podzemí. S toaletami a technickými místnostmi je program kompletní.

Podzemní půdorys

Půdorysný plán

Intenzivní terénní úpravy kolem muzea. Budova a krajina společně vytvářejí symbiózu prostoru skládajícího se z samotného muzea, pěších chodníků procházejících pavilonem a zelených chodníků. K dispozici je ohnivá zahrada - venkovní výstavní plocha podél silnice č. 81, která bude použita během Festivalu ohně.

Populární Příspěvky

Čtěte Více