Mariturri škola / A54 arquitectos

Anonim

Mariturri škola / A54 arquitectos

  • Architekti

    A54 arquitectos

  • Umístění

    Vitoria-Gasteiz, Álava, Španělsko

  • Architekt v poplatku

    Marina Durán, Fernando Ortega, Eugenio de la Torre

  • Designový tým

    Borja García, Gorka Goikoetxea

  • Plocha

    6193, 0 m2

  • Projektový rok

    2016

  • Výrobci

  • Klient

    Oddělení výuky. Gobierno Vasco

  • Technický architekt

    Eneko Oar

  • Struktura

    Jon Bilbao (Minteguia a Bilbao)

  • Instalace

    Unai Martinez De Lahidalga (AIALME Ingenieros)

  • Světla

    Koldo Villasuso (SUSAETA Iluminación)

  • Dodavatel

    Construcciones MOYUA

  • Oblast webu

    14, 975 m2

  • Více specifikací Méně specifikací

Textový popis poskytnutý architekty. Tato budova splňuje rostoucí vzdělávací poptávku města Vitoria, v okolí, kde se v posledních letech soustřeďuje největší rozšíření kolektivního bydlení a kde žije většina dětského obyvatelstva.

Pozemek je obklopen skupinou věží velkých rozměrů, v zelené oblasti, kterou prochází zátoka Zarauna. Budova je plánována jako nízkopodlažní konstrukce, která se snaží okysličovat oblast a pracovat jako vnitřní nádvoří.

Po posouzení funkčnosti programu, topografie, orientace, okolí a silnic kolem pozemku byla navržena budova tvaru L, otevřena směrem k nejslunnější orientaci a nejvíce chráněna před obvyklými větry, takže hřiště mohlo být umístěn na nejvhodnější pozici.

Plán 0

V budově s kapacitou 693 žáků jsou umístěny učebny pro stupně základní školy (6 až 12 let) a předškolní vzdělávání (2 až 5 let), přičemž každá z nich je na každé straně tvaru L.

Obě části byly nakonfigurovány jako dva průsečné hranoly, definující společné prostory, doplňkové použití a hlavní vstup do školy v jejich spojující oblasti.

Štítové střechy reagují na okolní prostředí, opírají se směrem k dětskému hřišti a nabízejí nejvzdálenější fasádu směrem ven a lidské měřítku dovnitř.

Z hlediska funkčnosti bylo hledáno nejvhodnější místo pro každé použití, takže spojení mezi nimi může být jasná a účinná, což snižuje cirkulační prostory; ale při respektování a diskriminaci požadavků a specifických toků každého použití.

Bylo použito prefabrikované konstrukční řešení standardizované a pravidelné geometrie, které zabraňovaly rozvoji fasád větší než je nezbytné, aby se zmenšil obvod budovy. Koncepční návrh se řídí výše zmíněnými zásadami, avšak vždy s ohledem na objemy, složení a poměr fasád a interiérů, kondicionování konstrukčních řešení a výběr materiálu.

Na hřišti byly promítnuty tři sportovní kurty (jedna z nich je pokryta). Byly přizpůsobeny topografii, která definuje tři různé platformy; první na úrovni přízemí a další dvě s výškou 1m. Jsou umístěny v blízkosti tělocvičny, s přímým a krytým přístupem s vnějšími rampami.

Při návrhu budovy byly zvažovány strategie bioklimatické, jako je orientace a ochrana učeben před slunečním zářením, návrh instalačních systémů a podmínek cirkulace vzduchu, výběr konstrukčních řešení a jejich izolačních podmínek, dodací vzdálenosti každého materiál atd. Standardizace předpokládala snížení nákladů a pracovních plánů. Rovněž byla výzva navrhnout konstrukční systémy s minimální údržbou.

Konstrukce interiérů byla speciálně opatrná s přístupností a přizpůsobením se uživatelům, a to i při studiu chromatických kompozic a signalizace, s cílem upřednostnit funkčnost a zajistit jasné rozložení.

Populární Příspěvky

Čtěte Více