Haus Schudel / OOS AG

Anonim

Haus Schudel / OOS AG

  • Architekti

    OOS AG

  • Umístění

    Feldis / Veulden, Švýcarsko

  • Architekti

    Andreas Derrer, Manuel Schudel

  • Designový tým

    Christoph Kellenberger, Severin Boser, Lukas Bosshard

  • Vedení stavby

    Christian Bühlmann

  • Dřevoinženýrství

    Pius Schuler AG pro Holzbauplanung

  • Stavební inženýrství

    Andreas Gudenrath

  • Plocha

    222, 0 m2

  • Fotografie

    Dominique Marc Wehrli

Textový popis poskytnutý architekty. Úchvatné výhledy na okolní pohoří a údolí a dramaticky strmé kopce charakterizují místo nacházející se ve Feldis (Švýcarsko), 1500 metrů nad mořem. Nenápadná manipulace s jednoduchou dřevěnou konstrukcí, ležící podél obrysových linií kopce, pevně ukotvuje ve svém skalním prostředí podobně jako osamělý skalní výstupek vysídlený po pádu skály.

Zdánlivě monolitický rekreační dům se objeví jednou úzký a lehký, pak široký a těžký, předpokládá jiný aspekt v závislosti na perspektivě, z níž je viděn. Otevírání a zavírání velkorysé žaluzie přímo ovlivňuje vnější projev domu. Jednoduchá vnitřní organizace může být interpretována dvěma způsoby. Za prvé, plánování umožňuje každému místu, aby sloužil druhému, v otevřené hierarchii, kde se kuchyně a skladovací jednotky v ní staly součástí tohoto kontinua. Druhá interpretace je otevřená, živá jednotka na třech úrovních, prostor, který proudí nepřerušovaně od vstupu přes kaskádu kroků do obytných prostor.

Negativní prostor, přímo za vnější vrstvou pokožky, zaklíněný, jak je mezi, pod a nad intimnějšími spánkovými místy, vytváří dynamické a statické prostorové zóny živé sochy. Elegantní ladění a protažení konstrukce dovoluje vnitřním prostorům plně využívat nádherné alpské panorama. Tyto místnosti, které mají různou velikost a geometrii, jsou navrženy tak, aby maximalizovaly prostorové zážitky, přičemž každé okno vytváří přesný obraz okolní krajiny. Obyvatelé aktivně mění vnější výraz budovy prostřednictvím otvírání a zavírání velkoryse rozložených okenních oken.

Požadavky na životní prostředí zvlášť na místě a stavební proces určil výběr dřeva jako stavebního materiálu. Volba dřevěného rámování zaručila požadovanou flexibilitu při plánování a výstavbě, zatímco strukturálně je charakteristika dřevěného rámování doplněna o výhody masivní konstrukce. Potřeba jednoduchého, sporadicky obsazeného rekreačního domku znamenala, že akustická izolace může být minimalizována. Značné snížení tloušťky vnitřních obkladových materiálů nejen zjednodušilo konstrukci, ale také vedlo k významným prostorovým ziskům uvnitř.

Konzolová střecha nad terasou vědomě rozšiřuje konstrukční systém na svou hranici, první je umožněna úplnou integrací zasklívacího prvku do konstrukce. Požadovaný efekt jednoduchého rekreačního domu, který je charakterizován prostorovou variabilitou, je dále posilován rozložením dřevěného obložení. Ponecháním konstrukce odhalené, půjčuje interiér svůj archaický přímý charakter, který může být konkrétněji vyjádřen při výběru zařízení.

Čas by měl být schopen opustit svou značku na budově. Neustálé přeměny způsobené procesem přirozeného zvětrávání jsou zaznamenány jak uvnitř žaluzie, tak i venku na vnějším plášti a ocelové desky jsou rozmístěny namísto tradiční betonové opěrné zdi. Případná přeměna budovy v čase odráží přirozený proces, který pomáhá, protože plně integruje dům do jeho přirozeného prostředí.

První půdorys

Populární Příspěvky

Čtěte Více