Rodinná rezidence / Tempesta Tramparulo

Anonim

Rodinná rezidence / Tempesta Tramparulo

  • Architekti

    Tempesta Tramparulo

  • Umístění

    Grimisuat, Švýcarsko

  • Vedoucí architekti

    Maurizio Tempesta

  • Plocha

    269, 0 m2

  • Projektový rok

    2017

  • Fotografie

    Milo Keller

  • Výrobci

Textový popis poskytnutý architekty. V 18. století vznikl nový vztah mezi lidskou společností a prostředím. Romantický duch se díval do hor, aby nalezl vznešený nápad, který Jean-François Lyotard definoval ve svém díle z roku 1984 The Sublime a avantgarde jako "ten protichůdný pocit - potěšení a bolest, radost a úzkost, exaltace a deprese". Tato slova rezonují s vlastní zkušeností s místem zvoleným pro tento rodinný domov. Krása výhledu je dech beroucí a orientace budovy je perfektní. Přesto je jeho okolí vyznačeno rozlehlými budovami typickými pro mnoho čtvrtí, které se rozvíjejí v obcích jako Grimisuat, v blízkosti dobře zachované přírodní krajiny nacházející se ve stále větších nadmořských výškách, stejně jako vybudované infrastruktury údolí Rhône.

Plán

Sladit tyto kontrastní dojmy byl projekt jemně vytvořen tak, aby vytvořil rámec pro své obyvatele, který zvětšuje pozitivitu daného místa, a zatmění negativy. V rozporu s tím, co lze očekávat, tento výsledek nebyl dosažen tím, že by byly zájmy rodiny nad všemi ostatními úvahami. Namísto kopírování profilu několika sousedních budov, s několika podlažími stoupajícími ze základny, aby došlo k přerušení linie horského svahu, se budova rozkládá podél jedné úrovně. Toto uspořádání místností umožňuje rozšiřování diagonálně s plánem přizpůsobeným jeho topografii, při současném respektování celkového profilu budov v okolí. Namísto soutěží ve výšce, ve snaze zajistit výjimečné pohledy, kvalita tohoto projektu spočívá v přesnosti, s níž umístění otvorů vytváří vztah mezi exteriérem a interiérem. Zatímco zdánlivá skromnost domu může naznačovat, že je méně komfortní než její sousedé, ve skutečnosti nabízí neobvyklé bohatství orientací a ambiancí, a to vše s minimálními náklady na lidské a environmentální souvislosti.

Způsob, jakým byl interpretován sklon terénu, vytváří dialog mezi tím, co je blízko a co je daleko. Na sever se otvory dívají na svah, který je díky svému svislosti v blízkosti obrazovky. Venkovní prostor hraje roli, která je hodně podobná terénu, a přináší světlo současně s tím, že vytváří pocit ochrany. Na opačné straně, směrem k jihu, je pohled člověka přitahován k působivé panoramatu, která je dále posílena zamyšleným rámováním. K těmto vlastnostem jsou přidány východní a západní otvory, které umožňují souhrou slunečního světla oživit prostor po celý den. Navíc mobilní prvky na fasádě umožňují obyvatelům modulovat světlo a pohledy vždy.

Použití dřeva v celém rozsahu slouží k vyjádření jemných přechodů mezi váhy, kontrastuje velké a malé, terénní úpravy kolem budovy a monumentalitu Alp. Z dálky vypadá dům starý a obyčejný, řízený překážkami architektury, která byla vytvořena a zdokonalována drsností horského života. Při přístupu se však objevuje motiv obložení, který odhaluje budovu, která spojuje sílu zděděných tradic s projektem zaměřeným na uspokojení vyšších potřeb. Toho je dosaženo vytvořením životního prostředí, které spravuje výjimečnou situaci. V interiéru dosahuje stupeň řemesel nový prah, který vyvrcholil pozorností, která byla věnována knihovně obývacího pokoje.

Detail

V této místnosti je upřímné srovnání knižní sbírky s výhledem na vnější prostředí zpochybňované předpokládanou dichotomií mezi přírodou a kulturou, což znamená, že spojení protikladů může být výzva k dialogu. Neexistuje lepší přehled o duchu tohoto projektu.

Populární Příspěvky

Čtěte Více