Vývoj soutěže "Terrasses des Ponchettes" / Architekti CAB

Anonim

Vývoj soutěže "Terrasses des Ponchettes" / Architekti CAB

Známý jako oblíbená lokalita pro procházky v 19. století, Terrasses des Ponchettes je jednou z historických oblastí Nice, která od 60. let výrazně poklesla. CAB architekti zaměří svůj návrh na dvě případové studie. První se zabývá spojením mezi "Quai des Etats-Unis" a "Cours Saleya": "spodní část". Druhá z nich se týká zvýšených teras "Ponchettes" s krásným výhledem na moře: "Horní část". Více obrázků a popis architektů po přestávce.

Dolní část

Od pláže až po náměstí

"Quai des Etats-Unis" je mnohem víc než jen obyčejná pláž: je to skutečný veřejný prostor navštěvovaný velkým množstvím lidí bez ohledu na sezónu. Stejně jako ostatní velké Niceské náměstí musí tento veřejný prostor obnovit konstrukční návrhy Consiglio d'Ornato v 19. století, které se skládají ze čtyřdílné kompozice s obdélníkovými okny a zbavují se veškerého kiosku.

Na přízemí jsme si mysleli, že arkády, které byly obsazeny od počátku 20. století, by měly být zcela vyčištěny, aby nabídly přímé spojení mezi "Cours Saleya" a "Quai des Etats-Unis". Podobně jako loga "Piazza della Signoria" ve Florencii v Itálii by měly chránené prostory - které vytvářejí stíny a čerstvý vzduch - upevňovat stav starého rybářského přístavu jako veřejného velkého prostoru.

Od "Cité du Parc" až po Strada Obscura

"Cité du Parc" je úzká a technická. Je to meziprostor mezi dvěma vznešenými prostory: jeden otevřený na moři, druhý otevřený ve městě. Náš projekt posiluje a zesílí tuto situaci reinterpretací modelu "Strada Obscura" vypůjčeného ze sousedního města Villefranche-sur-Mer: velké mosty s high-tech pergolou nad obslužnou silnicí zdůrazňují pocit vertikality a speciální komprese, zatímco kov Naléhavé schodiště umístěné v průčelí spojují mosty s kuchyňami v restauracích způsobem, který připomíná americké průčelí.

"Cité du Parc" kontrastuje s vykopaným prostorem "Cours Saleya" a velkým terasovým prostorem otevřeným na moři. Je to technický prostor, na němž jsou přecházeny chodníky, které jsou obsazeny lidmi, kteří sedí u stolů restaurací a oživují s velkými otvory na straně, které mohou vytvářet vlastní jednotnost.

Z "Cours" do předsíně k moři

"Cours Saleya" je v současné době mimo rovnováhu, je otevřenější než na moři. Náš projekt uvolnění pasáží a reaktivních schodišť na promenádě nadzemní umožní "Cours" lépe pracovat v příčném směru a činí z něj skutečnou předsunutou k moři.

Horní část

Létající koberec

V našem projektu nabízíme dřevěnou promenádu ​​na každé z existujících budov Ponchettes. Jakmile vystoupí, promenáda funguje jako technická podlaha, skrývající technické prvky, které skutečně obklopují vrchní část střechy a umožňují uspořádání několika "saut de loup" na okrajích fronta, které mají výhled na dok, takže žádná balustráda nemůže změnit zobrazení. Tento létající koberec je neutrální místo, otevřené všem možnostem. Je určena pouze textem podlahy a měla by nabízet využití a pohled na město a moře, které ještě nikdy nebyly myšleny.

Reverzní "Cours"

V našem projektu by mosty - umístěné nad uličkou a chráněné technickou fotovoltickou pergolou - měly hostit terasy několika restaurací, kiosků a pouličních zábavy s cílem shromáždit různé činnosti v srdci celého projektu a zcela zdarma do okolí. Uspořádání tohoto konvexního prostoru prolévá typickým konkávním prostorem "Cours", kde proudy chodců konvergují směrem ke středu, zatímco stoly a židle zůstávají jako aluvium na břehu řeky.

Třetí město

anténa před / © Myluckypixel

Náš projekt je organicky spojen se srdcem sousední opery. Mělo by to dát veřejnosti dojem, že se v prostoru mezi plány horizontu a stromy, které se vynořují z "Cours". Daleko za prostým plážovým letoviskem se město Nice může považovat za kulturní město, které není určeno pouze turistům.

Architekti: CAB architekti Místo: Nice, Francie Tým: Jean-Patrice Calori, Bita Azimi, Marc Botineau Vedoucí projektu: Marine Cangione, architekt Design osvětlení: Coup D'eclat Řízení nákladů: Bureau Michel Forgue Konzultant pro udržitelnost: Oasiis Strukturální konzultant: Batiserf Fluids : Louise Choulet Akustika: Peutz Klient: Program města Nice Program: Renovace známého procházkového místa, které se od 19. století stalo nevyužitou, na obrovskou střešní terasu, kterou veřejnost využívala (vytvoření nového přístupu, rekonstrukce střešní terasy, ) Plocha: 26.000 m2 Cena: 14.000.000 € HT Soutěžní rok: 2010 Studie: Od roku 2010 do roku 2012 Dodání: ve 3 fázích: 2013, 2014 a 2015

Populární Příspěvky

Čtěte Více