Architekti CREO ARKITEKTER a JAJA obnoví a rozvinou plavecký areál Roskilde mimo Kodaň

Anonim

Architekti CREO ARKITEKTER a JAJA obnoví a rozvinou plavecký areál Roskilde mimo Kodaň

Vchod. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Architekti CREO ARKITEKTER A / S a JAJA získali první cenu v soutěži o obnovení středověkého plaveckého sálu Roskilde mimo Kodani. Dánský tým "architektonicky transformuje" stávající budovu budovy a vodní věž z roku 1960 do "soudržného prostorového zážitku", který nabízí řadu přírodně osvětlených oblastí koupání a vybavení přímo napojených na okolní park.

"Navrhujeme různorodý střešní prvek, který spojuje celý komplex - nový i stávající - do soudržné architektonické kompozice, " říká architekti. "Horizontální okénko oken bude rámovat krajinu při vytváření silného vizuálního spojení mezi vnějším a vnitřním vodním prostorem. Série zelených nádvoří zvýší zážitek přinášením denního světla a přírody do srdce koupání. "

Více o vítězném programu po přestávce.

Vchod. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Od architektů: Roskilde Waterscape se skládá ze tří hlavních architektonických principů, 1) vizuálního spojení mezi vnitřkem a exteriérem, 2) prostorového vztahu mezi budovou a krajinou a 3) specifické prostorové rozmanitosti vztahující se k funkci.

Lobby. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Vizuální vztah zajišťuje dobrý přehled plavčíků a rodičů, kteří sledují své děti - a přitom návštěvníkům poskytnou špičku ve všech aktivitách, které nabízí koupání. Horizontální střešní prvek také rámuje krajinu vizuálně integrující okolí do prostorového zážitku s plaveckou halou, kde se různorodá fauna stává kulisou měnící se barvy a světla se sezónními změnami. Během podzimu budou barvy červené, žluté a oranžové barvit vnitřní prostory, zatímco v zimě stromy bezlisté maximalizují množství okolního světla. Na jaře a v létě nabízejí okolní stromy přirozený stín, využívající hustý baldachýn stromů k difundování přebytku světla do koupaliště.

Olympijský bazén. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Nádvoří. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Série nádvoří posílí vztah mezi budovou a přírodou a současně zajistí dostatek denního světla v celém komplexu. Silný vztah mezi vnitřními funkcemi a nádvořími vytváří bezproblémový přechod mezi vnitřními a vnějšími prostory. Společně vytvářejí různorodý prostorový zážitek, kdy se návštěvníci mohou volně pohybovat v budově. Konturovány jako modré / zelené mezery, dvory spojují vodní prvky společně s krajinou. Různá vegetace, jako jsou trávy, ovocné stromy, květiny a bambus v kombinaci s menšími bazény a rybníky, nabízí návštěvníkům relaxační zážitek. Tři nádvoří jsou naprogramovány jako multifunkční prostor, wellness a kavárna.

Wellness. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Vedle estetických a prostorových vlastností, nádvoří také organizují vnitřní prostory, aby umožnily minimálně dvě přístupové body ke každé zóně vody, což vytváří koncept průtoku, který umožňuje pružnou segmentaci plaveckého bazénu. Při tom může plavecký turnaj v 50m bazénu běžet vedle dětské párty v jiné oblasti, aniž by to rušilo klidnou atmosféru "wellness prostoru". Umožňuje také údržbu v izolovaných oblastech, zatímco ostatní aktivity plavání zůstávají nepřerušované.

Plán. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Zatímco nádvoří organizují rozvržení plánu, střešní prvek tvoří vertikální prostorovou diferenciaci. Střešní prvek pokrývá celý komplex - nový i stávající - ale záhyby, protlačování a posuny vytvářejí světlíky a specifické prostorové vlastnosti ve vztahu k jednotlivým programům a plaveckému bazénu. Různé výšky, dřevěné stropy a střešní tvary společně s vodou a denním světlem vytváří pro každou zónu jedinečnou identitu a prostorové atmosféry. Nad 50m plaveckým bazénem vytváří velký extrudovaný prostor obrovský prostor pro velké události, který se také zdá klidný pro každodenní rutiny sportovců využívajících bazén. Nad těžištěmi aktivit, řada velkých kruhových světlíků podtrhuje hravou povahu prostoru a zároveň poskytne hojné denní světlo pro děti níže. Nad bazénem s horkou vodou tvoří pyramidová střecha s průsvitným střešním světlem klidný prostor, který je doplněn o 180 stupňový výhled na krajinu. Nad kavárenskou plochou rozptýlí monopitrovaná střecha severní světlo do budovy a výhled na monumentální vodní věž.

Sekce. Obrázek © architekti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Další práce na projektu budou zahájeny v únoru a očekává se, že budou dokončeny počátkem roku 2018.

  • Soutěž

    Roskilde Waterscape

  • Cena

    První cena

  • Architekti

    CREO ARKITEKTER A / S, architekti JAJA

  • Umístění

    4000 Roskilde, Dánsko

  • Vedoucí konzultant

    CREO ARKITEKTER A / S

  • Poddůstojníci

    JAJA architekti, Thing & Brandt Landskab, inženýři Gronmij

  • Klient

    Roskilde Kommune

  • Plocha

    7894, 0 m²

  • Projektový rok

    2018

  • Fotografie

    Architekti společnosti CREO ARKITEKTER A / S & JAJA

Populární Příspěvky

Čtěte Více