Klasifikace AD: Knihovna Geisel / William L. Pereira & Associates

Anonim

Klasifikace AD: Knihovna Geisel / William L. Pereira & Associates

Cizinecká podoba Geiselovy knihovny na Kalifornské univerzitě v San Diegu se zdá být vhodná jako pozadí sci-fi filmu. Budova zaujímá fascinující vztah mezi brutalismem a futurismem, který jeho architekt William Pereira neúnavně sleduje po celou svou kariéru. Se svými silnými betonovými můstky a vznášejícími se skleněnými uzávěry knihovna krásně zaujme nejednoznačný stav mezi masivností a levitací, jako kdyby horní příběhy byly právě včleněny do jejich základny a mohly být kdykoli vyzdviženy. Napětí mezi těmito dvěma podmínkami dává knihovně jiný světový vzhled a poskytuje překvapivé prohlášení o generativní a nápadité síle architekta.

Zatímco je často stylizován jako jeden z méně podceňovaných tvůrců americké architektury 20. století, Pereira se v 60. a 70. letech těšila obrovskému vlivu ve Spojených státech. V roce 1965 mu byla udělena komise na vybudování knihovny v UCSD, částečně kvůli své působivé historii okouzlujících a invenčních návrhů. Budova měla být umístěna v geometrickém centru kampusu v San Diegu na hřebeni malého kaňonu, pravděpodobně nejvýznamnější univerzitní nemovitost. Návrh musel být vizuálně robustní prohlášení hodné místa a Pereira vypadal jako ten správný člověk.

Vpravo od levé strany: Pereira je Transamerica pyramida, Langson knihovna u UC Irvine, a tématické budovy v LAX. Obrázek © Flickr uživatelé SnaPsi, UC Irvine a Thomas Hawk

Pro rozvíjení schematického návrhu knihovny analyzovala a kategorizovala desítky univerzitních knihoven jejich masovou, cirkulační a programovou úpravou. On teoretizoval, které formy byly efektivnější než jiné při poskytování určitých funkcí, které si cenil, jako je denní světlo ve stohu, schopnost procházet regály a potenciál pro budoucí expanzi.

Použitím základních schémat jako základ svého návrhu předpokládal, že částečné ponoření do knihovny by umožnilo maximálně rozšířit potenciál a pohřbil prvky knihovny, které nebyly nutné nad zemí. Pro nadzemní část chtěl přístup k unikátům z jedinečného bodu na úrovni země, přičemž centrální jádro spojuje různé podlaží. Nejrozsáhlejším tvarem pro knihovnu by tedy byla kultura, která by mohla maximalizovat denní světlo do podlahy, poskytnout řadu pružných podlahových uspořádání a udržovat ideální centrální cirkulační systém. Přestože kulový exteriér byl pro tento projekt nakonec opuštěn, Periera si zachovala základní koncept velkého středního podlaží se zkosenými, menšími podlažími pod a nad.

Výsledná budova je osmipodlažní konstrukce se dvěma ponořenými podlahami a šesti podlažími různých velikostí nad úrovní terénu. Nejširší z výše uvedených úrovní země se vyskytuje v šestém patře, které je přes dvě stě stop široké. Pevné jádro obsahující schody, výtahy a mechanické hřídele probíhá po celé budově. Zatímco "hlavní" úroveň je považována za první ponořenou úroveň, zkušenostní centrum budovy je bezprostředně nad ní na úrovni fóra, kde je budova nejtenčí a masivní převisy nadzemních podlaží odnášejí těžký stín nad venkovním náměstí.

Jižní nadmořská výška

Sekce

Zkosené konzoly nad nábřežím jsou podporovány jednoduchým, ale důmyslným konstrukčním systémem, který se skládá ze šestnácti masivních betonových můstků, které vystupují z úrovně fóra a rozvětví se směrem ven v úhlu 45 stupňů. Procházejí kolem celé šířky šestého podlaží a přemosťují zaoblené hrany uzavřených prostor s kontinuálním, diagonálním pohybem, který se v dolní hraně dotýká podlahových desek. Aby se zabránilo tomu, že se budou vyčnívat ven za stresu, který jim přenáší podlahy, je každý můstek napojen na protilehlé ocelové ocelové tyče přes tři stovky palců, které působí proti gravitačním silám.

Čtvrtý půdorys

Plán šestého patra

Na každé nadzemní úrovni obrovské desky z deskového skla pokryté eloxovaným hliníkem poskytují světlo čtecím místům a komínům uvnitř. Ošetření oken jim umožňuje odrážet a někdy dokonale splynout s oblohou za ním. Barva skla osciluje mezi tmavými šedými, zářivými bluesy a ohnivými žlutými barvami v závislosti na počasí a denní době, vytváří dynamický a stále se měnící vzhled. Léčba také umožňuje obrovské rozměry skla - 38 000 čtverečních stop - aby se dematerializovala do oblohy, zesilující levitační efekt vytvořený nekonvenční konfigurací budovy.

Jako ikona brutalismu byla knihovna někdy podrobena vitriolické kritice, která se tak často spojovala s hnutím, a to dokonce byla jmenována na seznam Reuters "Top 10 ošklivých budov k návštěvě" (1). zřejmé, že budova patří přímo do brutalistické tradice, původní design skutečně vyžadoval modernistickou konstrukci vyrobenou zcela z oceli a skla. Zatímco se zdá, že vzhledem k vážné povaze stávající budovy je to nepřiměřené, nebylo až do doby, než byla zavedena opatření na snížení nákladů, že konstrukce byla znovu navržena s betonem a znovu umístěna na vnější straně budovy. Úspěch artikulovaného brutalistického jazyka přítomného v současném designu, který zahrnuje Breuerovy vzplanutí na základách pilířů a složitý mřížkový systém na spodní straně podlahových desek, odhaluje pozoruhodnou materiálovou a syntaktickou všestrannost ze strany architekt.

Ačkoli projekt může být špatně pochopen, pro drtivou většinu společenství UCSD je knihovna oblíbenou ikonou a symbolem areálu. Vystupuje prominentně na univerzitních náborových materiálech a byl dokonce krátce začleněn do loga univerzity. V roce 1995 byla knihovna přejmenována na počest Audrey Geisel a Theodor Seuss Geisel, známého jako "Dr. Seuss ", po daru 20 milionů dolarů z jejich majetku a obsahu jejich archivů. A zatímco knihovna není podobná barevné, lyrické architektuře Kočovných domů, návrh Pereiry vyjadřuje stejný nápaditý nápad, díky němuž se tolik lidí zamiluje do nového jmenovce knihovny.

(1) Casciato, Paul. "Cestovní tipy: Top 10 ošklivých budov k návštěvě." 4. května 2012. Přístup ke 29 září 2014 z //www.reuters.com/article/2012/05/04/us-travel-picks-top-10-ugly- budov-do-idUSTRE84314A20120504.

  • Architekti

    William L. Pereira a kolegové

  • Umístění

    9500 Gilman Drive

  • Plocha

    176000, 0 ft2

  • Projektový rok

    1970

  • Fotografie

    Darren Bradley, uživatel Flickr, uživatel Flickr 3n, uživatel Flickr brazilfox, uživatel Flickr kevinsm329, uživatelé Flickr SnaPsi, UC Irvine a Thomas Hawk, uživatel Flickr dankit

Populární Příspěvky

Čtěte Více